Gyakran Ismételt Kérdések

GYIK

 

Hogyan válassz tanfolyamot?

Amennyiben a feltételeknek megfelelsz és pontosan érted, hogy mikor mi fog történni veled a képzés elejétől a végéig, a következőkre még kérünk, hogy gondold át:

Melyik képzést válasszam?

A képzési kosárból azt a képzést válaszd, amelyik:

 • Közel áll hozzád, a te személyiségedhez.
  Pl: Dajka szakképesítésre csak akkor jelentkezz, ha „tyúkanyó típus” vagy és nem rázz ki a hideg a gyereksírástól.
 • Realitáskontrollhoz tartod magad
  Pl: ha nincs meg a bemeneti feltételként az érettségid vagy nincs jó nyelvérzéked, ne akarj logisztikával foglalkozni
 • Nézd meg a munkaerőpiaci trendeket, melyik az a szakma, ami keresett a lakóhelyed környezetében.
  Pl:  Segédgondozóként ( a szociális ápoló és gondozó részszakmája) mindig el tudsz helyezkedni
 • Nézd meg, hogy mire lesz igény az elkövetkező 5-10 évben a munkaerőpiacon.
  Pl.: a fluktuáció miatt a Pedagógiai asszisztensekre mindig szüksége lesz az oktatási intézményeknek.
 • Gondold át, hogy milyen felhasználható tudásod van a korábbi pályádról, szakmádból, vagy foglalkozásodból.
  Pl.: Megszerezted 5 évvel ezelőtt az Élelmiszer-vegyi áru eladó OKJ szakmádat? Most akár egy magasabb szintre is juthatsz a Pénztáros szakképesítéssel.

Összefoglalva, mindig úgy válassz tanfolyamot, hogy a döntésed előtt vedd sorba, hogy mik a jövőbeni terveid, egyrészt a lelki szintről, és másrészt a munkaerőpiac igényei felől  is közelítsd meg ezt a kérdést.

Mikor van szükséged részszakmára?

Amikor egy szakmának olyan önállóan elkülöníthető részét akarod elsajátítani, amely legalább egy munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciák megszerzését teszi lehetővé. Államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsító szakmai bizonyítványt szerezhetsz.

Mikor van szükséged szakképesítésre?

A korábbi OKJ-ben szereplő, a Szakmajegyzék szakmái között meg nem jelenő szakképesítések egy része – és különösen azok, amelyek adott szakmai tevékenység, munkaterület, munkakör stb. betöltéséhez jogszabályban meghatározott képesítési követelményként szükségesek – az ágazati készségtanácsok javaslatát figyelembe véve ebben a körben jelennek meg.  A képzésed végén: a szakmai képzés eredményes elvégzéséről tanúsítványt kapsz, amely előfeltétele a képzőtől független, akkreditált vizsgaközpontban teljesíthető képesítő vizsgának. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szerezhetsz.

Mit jelent a Hatósági jellegű képzés?

Jogszabály alapján szervezett oktatásra/képzésre értendő. (Hatóság hatáskörébe tartozó képzések, továbbképzések.)

Mikor jelentkezz tűzvédelmi szakvizsgára?

A 67/2012. (XII. 14.) BM rendelettel módosított, a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet 11. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a rendelet 1. mellékletében felsorolt foglalkozási ágakban és munkakörökben dolgozol. A vizsgák után tanúsítványt szerezhetsz.

Mit jelent a Kompetenciafejlesztő képzés?

A munkaerőpiacon való sikeres érvényesüléshez segítenek hozzá. A kompetenciák egyszerűen kifejezve képességek, készségek, gondolkodási-és problémamegoldási módszerek, ismeretelemek.